Ga naar content

Wijngaard de Ranker

De groeiende passie voor wijn maken overtuigde Anna en Kurt om in 2016 enkele wijnranken aan te planten. Vooral om wijn te maken voor zichzelf. De Haspengouwse streek bleek goed te dienen om wijn te verbouwen en kwaliteitsvolle wijn te produceren. En zo besloten zij om hun passie uit te breiden naar Wijngaard de Ranker.

Bezoek

Anna en Kurt heten iedereen welkom in hun wijngaard en degustatieruimte om samen een wijn en/of cider te proeven, zodat jullie nog meer kunnen genieten van deze ambacht en hun verhaal.

Kom en proef mee, maar geniet vooral!

Openingsuren: zaterdag tussen 13 en 16 uur
Proeverijen: op afspraak vanaf 4 personen aan 15€ pp. Dit kan op zaterdag en zondag vanaf 7 juni t.e.m. 28 september en vanaf 8 november t.e.m. 31 december. In augustus enkel op zaterdag mogelijk. Vooraf te reserveren.

Neem contact op

Het verhaal

Kurt genoot een opleiding in de landbouw en toonde reeds op jonge leeftijd interesse in de fruitteelt.
Anna verbrede haar kennis in dit domein en volgde in 2019 een landbouw- en wijnbouwcursus. Ze werd in 2021 officieel wijngaardenier.

Samen blijven ze zich bijscholen om altijd op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen en om nieuwe ideeën op te doen.
Voor hen is het zeer belangrijk dat er wijnbouw met passie, visie en vakmanschap gedaan wordt, met respect voor mens en natuur.

Ook zoon Xander heeft de smaak te pakken gekregen. Hij volgt zijn opleiding aan de landbouwschool en helpt graag mee met oogsten en verwerken van de vruchten. In het voorjaar van 2021 werd de wijngaard volledig uitgebreid en werden nog eens 1600 wijnstokken aangeplant. 

De wijnen

Voor het produceren van de wijn telen ze 5 verschillende rassen. Er is gekozen om nieuwere rassen aan te planten die minder gevoelig zijn voor schimmelziektes. Souvignier Gris, Johanniter, Solaris, Cabernet Cantor en Cabernet Cortis klinken je waarschijnlijk niet zo bekend in de oren. Door deze rassen te kiezen moeten ze minder gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen en kunnen ze een milieuvriendelijkere wijn maken.

In de wijnmakerij krijgt de wijn de nodige tijd. Door de trage fermentatie en het natuurlijke klaringsproces heeft de wijn alle kansen om aroma’s en volle smaakt te ontwikkelen. Ook de zuren worden hierdoor mooi gebalanceerd.

De ciders

Cider is gemaakt uit een blend van verschillende appelsoorten die in Haspengouw geteeld worden. De Ranker gebruikt appels die uit hoogstamboomgaarden komen. Een appel van een hoogstam draagt meer aroma en de diversiteit van rassen is groter.
Hoogstam bomen geven ook meer biodiversiteit in ons landschap wat de natuur ten goede komt.

Zij maken momenteel 2 verschillende ciders die wij presenteren in een feestelijke 75cl fles. Al onze ciders krijgen een 2e gisting op fles.

Ook interessant